Au rulat

După mulți muzicologi, momentul nașterii operetei românești este considerat a fi anul 1848, când lucrarea „Baba Hârca”, de Alexandru Flechtenmacher, un vodevil cu o  latură muzicală neobișnuit de dezvoltată, s-a bucurat de un mare succes.  De-a lungul timpului, stilul muzical a câștigat popularitate, fiind  abordat de artiști neprețuiți, care au intrat în istoria acestei intituții precum: Florica Cristoforeanu, Nae Leonard, Ion Dacian, Maria Wauvrina, Nae Roman, Toni Buiacici, şi mai aproape de noi, Cleopatra Melidoneanu, Dorin Teodorescu , Constanţa Câmpeanu.

 

Orchestra Teatrului de Operetă si Musical “Ion Dacian“ s-a menţinut întotdeauna la un nivel artistic înalt, contribuind cu profesionalism la promovarea acestui gen atât de drag publicului.

 

Duminică, 3 noiembrie, începând cu ora 18:00, urcă pe scena sălii „Barbu Știrbei” a Centrului Județean de Cultură și Creație din Călărași trei voci consacrate în rândul iubitorilor de muzică și teatru, Bianca Ionescu Ballo (soprană), Alfredo Pascu (tenor) și Emilia Giol (soprană), împreună cu orchestra Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" din București sub îndrumarea dirijorul de origine italiană, Giovanni Pompeo.

Giovanni Pompeo - dirijor de origine italiană

Oaspete special al serii, Giovanni Pompeo, a absolvit studiile muzicale la Matera, începându-și cariera în domeniu la Teatrul și Filarmonica „La Scala” din Milano. Are o ascensiune profesională remarcabilă, devine director artistic și muzical al Orchestrei din Matera și Basilicata, dirijează orchestre atât în țara natală cât și în străinătate, participă la nenumărate festivaluri de specialitate, organizează diverse evenimente muzicale și culturale, ia parte la turnee în toată lumea și produce muzică pentru anumite canale de televiziune locale.  A lucrat alături de cei mai importanți și renumiți dirijori din lume, printre care și cu Riccardo Muti, Fabio Luisi, Valery Gergiev, Giuseppe Sinopoli, James Levine, Yury Temirkanov sau Myung Whun Chung.

În momentul de față, este profesor la Conservatorul “Gesualdo da Venosa” din Potenza.

Bianca Ionescu Ballo – soprană

Bine cunoscuta soprană,  Bianca Ionescu Ballo, a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” la clasa de Canto, clasa Artei Florescu, în 1983, iar din 2005 devine Doctor în muzică. Imediat după terminarea studiilor,  devine solistă a Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Se implică în diverse proiecte, preia conducerea corului de copii „Minisong”, înființează corul „Ministars”, are turnee în țară cât și în străinătate în calitate de solistă vocală, dar și ca dirijor de cor. Discografia și repertoriul său o recomandă ca fiind o adevărată divă a genului de operetă și musical din România. Abordează un repertoriu vast, susține nenumărate concerte în țară, dar și în străinătate, participă frecvent la emisiuni culturale televizate, transmisiuni radiofonice, festivaluri de specialitate, scrie articole în diverse publicații, toate din plăcere și pentru muzică și teatru.

Actualmente este managerul general al  Teatrului National de Opereta și Musical „Ion Dacian” din București.

Alfredo Pascu -  tenor

Voce emblematică a operei şi operetei bucureştene, tenorul Alfredo Pascu, și-a început cariera muzicală în anul 1996 la Teatrului National de Opereta și Musical „Ion Dacian”, imediat după absolvirea Academiei Naționale de Muzică din București. Repertoriul său include roluri principale în cele mai cunoscute operete: „Voievodul țiganilor”, „Liliacul”, „Contesa Maritza”, „Bal la Prințul Orlowsky”, „Fântâna Blanduziei”, „Lăsați-mă să cânt!”, „Țara surâsului”, „Sânge vienez” și „Silvia”. Este recunoscut național și internațional pentru performanțele sale, câștigând diverse premii importante. Urcă pe scene renumite atât din țară, cât și din străinatate și susține recitaluri și turnee de mare succes.

De 23 de ani este prim-solist al Teatrului de Operetă şi Musical ,,Ion Dacian” din București.



Emilia Giol – soprană


A participat de curând la o serie de concerte vocal simfonice cu Stabat Mater de Pergolesi,  care au avut loc la Matera (Italia), dedicate schimburilor culturale italo-române.
A deschis stagiunea Filarmonicii din Brașov, în septembrie 2018, cu Simfonia a-9-a de Beethoven și a  Filarmonicii din Chișinău, în octombrie 2019, cu Requiemul de Verdi.
Abordează cu plăcere și genul operetistic pentru o serie de concerte cu Filarmonicile din Sibiu și Brașov, dar este activă și în muzica de cameră și sacră,  participând la diverse evenimente specifice: recitaluri și concerte cu orgă.

X

Atentie!

Fara drepturi de click dreapta